< Alle tips

Vijf redenen waarom je je Italië-vakantie in het najaar boekt


Italië kan in de zomer bloedheet worden. Ben je niet gebonden aan de schoolvakanties, dan is het najaar een prima alternatief voor een vakantie in het land van Dolce far niente – de kunst van het niets doen. Hoewel, niets doen? Juist in deze periode komt alles weer een beetje tot leven. Vijf redenen om in september of oktober naar Italië af te reizen!

Sportevenementen zoals Formule 1 en voetbal

Het sportseizoen begint weer: de Formule 1 vindt in september plaats. Monza F1 tickets scoor je het liefst nog voordat je je vakantie boekt omdat je zeker wilt zijn van een fijne plek op de tribune, dichtbij de geur van verbrand rubber en het machtige geluid van de F1-wagens. Bezoek meteen ook het wonderlijke, ronde circuit van Imola! Wie naast racen van voetbal houdt, weet dat er in met name Noord-Italië veel mooie stadions en dus wedstrijden te bezoeken zijn. Het mythische San Siro van de twee Milanese topclubs, het Allianz Stadium van Juventus of de thuishaven van Atalanta Bergamo, waar zo veel Nederlandse spelers actief zijn.

Het weer is aangenamer

Het weer wordt zachter. Het kwik daalt naar een aangename 20-25 graden, zodat je niet gutsend van het zweet al die bezienswaardigheden hoeft te bekijken. Tegelijk een ideale temperatuur om in je zwembroek ergens rondom het Lago Maggiore te ontspannen. Je merkt verder dat het grote publiek weer richting Nederland is gegaan, dus je hoort vooral gezellig Italiaans gekakel om je heen.

Andere streekgerechten en vriendelijker horecapersoneel

Dat het grote publiek huiswaarts is gekeerd zorgt voor een soort opluchting onder het horecapersoneel. Ze hebben na die drukke zomermaanden meer tijd voor je en vertellen je graag over hun streekproducten, die per seizoen variëren. Vooral de porcini zijn een aanrader: paddenstoelen met een verrassende umami-smaak, boordevol vitaminen en mineralen. In de glooiende heuvels zie je weer rookpluimpjes opstijgen uit de schoorstenen, waar heerlijk gekookt wordt. En uit de tuinen. In september mag er weer tuinafval verbrand worden. Die rookpluimpjes geven een karakteristieke, landelijke sfeer aan de toch al zo mooie omgeving.

Alles is weer open

In de zomer, zeker tijdens ferragosto (de Italiaanse bouwvak), zijn veel winkels, horeca en instanties gesloten. Zo niet in het najaar, wanneer alles en iedereen weer wat actiever wordt. Italianen komen terug van hun zomerhuisje of camping aan zee en nemen hun plek in het normale leven weer in. Over campings gesproken: wanneer je met de camper op pad gaat, is het zaak om goed te kijken welke campings jaarrond of in ieder geval tijdens jouw vakantie geopend zijn.

Je hebt de ruimte

Niet alleen op de rustigere campings heb je de ruimte, ook bij de talloze bouwtechnische hoogstandjes in de grote steden hoef je niet te dringen. Want dat zijn er veel, alleen al in Noord-Italië. Van Turijn tot Verona en van Milaan tot Venetië, het zijn allemaal highlights vol eeuwenoude architectuur en mondaine sferen. En ja, prima te combineren met een bezoek aan de Formule 1!