< Alle tips

Lago Maggiore: Dit zijn de mooiste plekken om te ontspannen


Het Lago Maggiore wordt beschouwd als een van de mooiste bestemmingen in Europa. Het strekt zich uit over de regio’s Lombardije en Piemonte en beslaat ook een deel van het Zwitserse kanton Ticino. De totale lengte is 66 km. Deze lengte biedt vele mogelijkheden om te beleven, te ontspannen en te ontdekken. Zowel jonge als oude toeristen vinden aan het Lago Maggiore hun gading. Maar waar is het meer nu echt het mooist?

In feite zijn er veel bezienswaardige plaatsen rond het Lago Maggiore. Bovendien zijn hier verschillende hotels gevestigd, die een individueel en aantrekkelijk programma bieden voor de hotelgasten.

Maar ook de bars en restaurants in het hotel zijn de moeite waard. Overdag is het de natuur in. Het prachtig blauwe meer en het Isola Bella zijn niet alleen een mooi uitgangspunt. Dankzij hun unieke kleurenpracht bieden ze de mogelijkheid voor prachtige momenten als alleenstaande, voor koppels of hele families. Waterliefhebbers kunnen hier ontdekken welke plaatsen ze niet mogen missen.

Isola Bella – een eiland in het midden van het meer

Veel meren zijn relatief saai. In de verte is niets anders dan water te zien. Het Lago Maggiore is anders. Midden in het water ligt Isola Bella, een van de Borromeïsche eilanden. Het is een van de drie eilanden in het Lago Maggiore en als het ware het mooiste van de eilanden met een historisch belangrijke achtergrond.

De naam van het eiland gaat terug op Isabell, de vrouw van de 17e-eeuwse edelman Carlo III. Carlo III was zo ingenomen met de vrouw van zijn hart dat hij ter ere van haar een paleis liet bouwen op Isola Bella. Het vormt de basis van de interessante geschiedenis van Isola Bella en is ook nu nog een van de belangrijkste attracties voor reizigers.

Het paleis is versierd met verschillende tuinen. Op het eiland zelf is er een Italiaanse tuin en een Engelse tuin met bijzondere architectuur. Vanaf hier ervaren reizigers flora en fauna vanuit een heel ander perspectief. De mooiste kleuren, orchideeën en weelderige citroenbomen zorgen voor uitstekende vakantiemotieven en doen verlangen naar meer.

Te midden van het natuurspektakel en de siertuinen staan imposante beelden die zeegoden voorstellen en symbool staan voor macht. Het hoogtepunt zijn de witte pauwen die typisch zijn voor Isola Bella.

Cannobio – kleine stad met prestige

Het dagelijks leven is vol stress en hectiek. Niet zo in het stadje Cannobio, gelegen ten westen van het meer. Hier is alle ruimte om te ontspannen. De ontspannende wandeling langs de promenade leidt naar vele kleine winkeltjes. Toeristen moeten zeker voldoende tijd inplannen voor ongewone souvenirs. Daarna is een kopje koffie een must.

Cannobio is overigens een goede plek voor reizigers met een camper. Omdat de campings aan het Lago Maggiore snel volgeboekt zijn, moeten reizigers zo vroeg mogelijk beginnen met het plannen van hun vakantie. In Cannobio is de horeca uitstekend en ook de camping Riviera Valleromantica is populair bij luxe reizigers. De camping biedt zowel staanplaatsen als luxe appartementen, minisuites en nog veel meer.

Cannobio zelf heeft een typisch Italiaans tintje en brengt de lichtheid van het zuiden binnen. Behalve rondslenteren en ontspannen zitten en kijken, is de stad iets voor liefhebbers van havens, boten en wandelingen rond het meer. Het Lido, het badstrand van de stad, is een drukte van belang. Elk weekend nodigt ook een grote groente- en fruitmarkt uit tot een gezonde levensstijl.

Rocca d’Angera – kasteelheren marcheerden binnen

De Rocca d’Angera is iets heel bijzonders op zich. Een middeleeuws gebouw hoog op de kalkstenen kliffen, het kijkt uit over het hele meer. De bouw ervan dateert uit de 12e eeuw. Dankzij voortdurende zorg en onderhoud zijn zelfs originele delen tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Wie hier wandelt, wandelt over paden uit het verleden.

De ligging leende zich perfect voor de productie en opslag van Italië’s cultdrank: Wijn. Ook nu nog kunnen bezoekers zich vergapen aan de oude wijnpers achter de muren. Het functionele principe van de wijnpers is gemakkelijk te begrijpen en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.

In de oenologie werken wijnboeren nu vooral met nieuwe processen. Toch is het spannend om naar de oorsprong van de wijnproductie te kijken. De Torre Castellana is het hoogste punt in het gebied van de Rocca d’Anglera. Wie hier wil komen, moet goed ter been zijn.

Hoog boven het meer is de lucht zeer aangenaam. De zachte zeebries en de aangename geur van de planten nodigen je uit om even te blijven hangen en te dromen. Weer beneden is er zeker genoeg ruimte voor het lekkerste eten uit Varese, de provincie Angera.

Cardada – ongeëvenaarde visie

Cardada, of de parel van het Lago Maggiore, biedt reizigers een wereld op zich. Wie hier komt, verlangt naar rust, ontspanning en persoonlijke ontplooiing. Cardada ligt direct in het prachtige Ticino, op 1671 m boven de zeespiegel. Wandelliefhebbers vinden hier hun persoonlijke geluk. Bovendien is het uitzichtpunt boven Orselina niet overvol.

Er is een restaurant op de top dat in de zomermaanden goed bezocht wordt. Geen wonder, want in de winter hebben bergtochten geen zin. Het seizoen voor wandelliefhebbers begint elk jaar op zijn vroegst in mei, afhankelijk van de hoogte van de berg en de algemene ligging.

Reizigers kunnen ook berghutten vinden om in te overnachten. Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden. Wildkamperen is niet toegestaan en huttenslaapzak en huttenschoenen zijn een must. Reizigers moeten geen moeite hebben met accommodatie in gedeelde kamers en ruimdenkend zijn.

De noodzakelijke uitrusting omvat ook:

  • Professionele wandelschoenen met extra diep profiel
  • Wandelstokken voor zomerse wandelingen
  • Wandelsokken tegen blaren
  • Wind- en regenjack
  • Petje voor bescherming tegen de zon
  • Zonnecrème en zonnebril
  • Lichte wandelrugzak
  • EHBO-kit
  • Voldoende vloeistoffen en proviand
  • Cellulose doekjes, smartphone en wandelkaart

Het panorama van bovenaf levert gigantische indrukken op die de inspanning tijdens de wandeling de moeite waard maken. Tussendoor moet er altijd gepauzeerd worden. Vooral in de zomer moeten wandelaars hun eigen fysieke conditie goed in de gaten houden.

Eenmaal beneden aangekomen biedt het Lago Maggiore ruimte voor bezinning, contemplatie en onthaasting. Het Lago Maggiore is beslist iets voor iedereen die zichzelf een moment van innerlijke rust wil gunnen en gewoon zichzelf wil zijn.